Damarlarımız niye mavi ya da yeşil görünürler?

Bu aslında herkesin aklından geçen bir sorudur ve tek bir cevabı da yoktur. Kalbimiz akciğerlerde oksijenlenmiş olan kanı açık renk kırmızı olarak pompalar ve hücrelerde oksijenini bırakan kan, aslında koyu kırmızı olarak kalbe geri döner. Peki biz niye bunu  yeşil ya da mavi görürüz?

Damarlarımız niye mavi ya da yeşil görünürler?

Bu aslında herkesin aklından geçen bir sorudur ve tek bir cevabı da yoktur. Kalın ve kaslı olan atar damar duvarı renk geçirgenliğini engellerken, oldukça ince ve renksiz olan toplar damar duvarı bu başlığın ilk belirleyenidir.

Kalbimiz akciğerlerde oksijenlenmiş olan kanı açık renk kırmızı olarak pompalar ve hücrelerde oksijenini bırakan kan, aslında koyu kırmızı olarak kalbe geri döner. Peki biz niye bunu yeşil ya da mavi görürüz?

Bu aslında gözün farklı dalga boylarındaki ışığı algılaması ile alakalıdır.

Kırmızı ışık en uzun dalga boyunu menekşe mor ise en kısa dalga boyuna sahiptir. Diğerleri bunların arasında yer almaktadır. Beyaz ışık ise tüm renkleri ve tüm dalga boylarını taşımaktadır. Tüm renkleri içeren beyaz ışık vücudumuza geldiğinde kırmızı ışık derinlere kadar ilerleyebilir çünkü dalga boyu daha uzundur . 


Normal beyaz ışık altında kırmızı dışında bütün renkler hemoglobin adlı oksijen taşıyan protein tarafından emilir ve kan normal şartlarda kırmızı olarak görülür. Damarları bakan bir kişide göz ve kan arasına yansıyan renkleri bloke edecek bir filtre konulduğunda, algılanan renk değişecektir, insanlarda bu renk filtresi cilttir ve buna bağlı olarak damar yeşil olarak görülür. Aslında renk değişikliğini belirleyen oksijene demir miktarı ve karbondioksit miktarıdır. Yüksek oksijen seviyeleri kırmızıyı yansıtırken yüksek karbondioksit seviyeleri maviyi yansıtmaktadır. Yani cilt filtresinden geçtiğinde bu bize Yeşil olarak görülmektedir.

Aradaki renk değişiklikleri ise yani yeşilden koyu kırmızı, menekşe mor ve açık kırmızıya doğru giden renk değişikliği ise damarın kalınlığı ve buna bağlı olarak içerdiği oksijensiz kanın yoğunluğu ile alakalıdır.

Burada cilt rengi, vücut kitle indeksi, yaş ve damarların ne kadar derinde yer aldığı da önemli bir yer tutmaktadır.

Sosyal Medya Hesapları