May Thurner Sendromu
May Thurner Sendromu veya İliak Ven Kompresyon Sendromu sağ iliak arterin yani atardamarın sol iliak vene yani toplardamara baskı yapması sonucunda oluşan bir sendromdur. Bu sendrom, sol bacakta şişmeye ve Derin Ven Trombozu (DVT) riskinin artmasına sebep olabilir. Derin Ven Trombozu sonucunda oluşan kan pıhtıları, kan akımını engellemektedir ve birçok May Thurner Sendromuna sahip hasta DVT gelişene kadar herhangi bir şikayette bulunmazlar. May Thurner Sendromu'nun önemi ise DVT gelişmesine ve bu trombozun hayatı tehdit edebilecek pulmoner embolilere yani akciğere pıhtı atmasına sebebiyet vermesidir.
Genellikle şikayet vermez. Bu nedenle yaygınlığı konusunda kesin bir bilgi olmamakla beraber, 2016 yılında yapılan bir çalışmada popülasyonun %10 nun da mevcut olduğu iddia edilmiştir. Bunun önemi DVT gelişme riskidir ve May Thurner Sendromu alt ekstremite yani bacak DVT lerinin %2-3 den sorumlu tutulmaktadır.
MAY THURNER SENDROMU RİSK FAKTÖRLERİ
May Thurner sendromu sıklıkla 20-40 yaş arası kadınlarda görülmektedir. Hamilelik ve uzun süreli hareketsizlikler sonucunda bu sendromu gelişme olasılığı yükselmektedir. Kan akımının azalmasına bağlı olarak bacakta ağrı, şişlik ve ileri dönemlerde ülserler yani yaralar oluşabilmektedir. Maalesef ki May Thurner Sendromunun uyarıcı bir belirti ya da işareti yoktur. Risk faktörleri de genel DVT risk faktörü ile aynıdır:
- Yeni geçirilmiş büyük cerrahi veya kaza
- Pıhtılaşma bozuklukları,
- Uzun süreli inaktiviteler
- Sigara kullanımı
- Uzun süren ağır venöz yetmezlik (iç varis)
- Kanser
- Obezite
- Hamilelik
- İleri yaş
MAY THURNER SENDROMU TANISI NASIL KONULUR?
Belirgin bir belirti ya da işareti olmadığından May Thurner Sendromu tanısı konulması oldukça zordur. Bu hastalar genellikle bir Derin Ven Trombozu ile doktora başvururlar ve klasik semptomları ile gelirler:
- Bacaklarda şişme
- Etkilenen bölgede ısı artışı
- Ciltte kızarıklık
- Ağrı
- Hassasiyet
Eğer nefes darlığı, göğüs ağrısı ,öksürük gibi şikayetleriniz var ise bacakta gelişen pıhtının akciğerlere atmış olma ihtimali yani pulmoner emboli ihtimaliniz vardır. Acil olarak doktora başvurmanız gerekmektedir. Şüphelenildiği takdirde doktorunuz sizden ileri tetkik isteyecektir. Bu genellikle basit dopler ultrasonografi olabileceği gibi tomografi, MR ya da venografi yani ilaçlı film olabilir.
MAY TURNER SENDROMU TEDAVİSİ
May thurner sendromu, tedavisi semptomlarınıza ve bunların ne kadar ciddi olduğuna bağlı olarak değişmektedir. Eğer ileri derecede semptomlarınız varsa, tedavi tipik olarak sol iliak toplardamarın akımının sağlanması yönünde olacak, semptomlar geçecek aynı zamanda Derin Ven Trombozu riskimiz ortadan kaldırılmış olacaktır.
Tedavi alternatifleri:
*Anjiyoplasti ve stent: Anjiyo laboratuvarında gerçekleştirecek olan bu işlemde damarın balonla genişletilmesi gerek duyulursa da daralan bölgeye stent konulması mümkündür.
*Bypass cerrahisi: Açık cerrahi olarak gerçekleştirilecek olan bypass cerrahisinde, daralan bölge by-pass edilecek şekilde bir damar konulacaktır.
*Repozisyon: açık cerrahi olan repozisyon ameliyatında ise arter ve ven yerleri değiştirmek suretiyle venin üzerindeki baskı ortadan kaldırılacaktır.
Derin Ven Trombozu geliştirmiş ise doktorunuz size acil tedavinin dışında kan sulandırıcı, pıhtı önleyici ve diğer ilaç tedavileri uygun görecektir.
MAY THURNER SENDROMU İLE YAŞAMAK
Normal şartlarda May Thurner Sendromu'nun kendi patolojisine ait bir şikayeti bulunmadığından, birçok hasta ömürlerini tanı bile koyulmadan sürdürmektedirler. Bu sendromun en önemli semptomu, hayatı da tehdit edebilecek olan Derin Ven Trombozu olduğundan hastaların büyük bir çoğunluğu DVT şikayetleri ile başvurmakta ve sebebi araştırılırken, genellikle May Thurner Sendromu saptanmakta ve tedaviye yönlendirilmektedir. Yani herhangi bir dönemde DVT atağı geçirmediyseniz bu anca tesadüfen çekilen bir karın ultrasonografisi ya da karın filmi ile bulunacak. Aksi takdirde normal hayatınızı sürdüreceksiniz.