Venöz Ülser
Ayak bileği ve çevresinde ağrılı, iyileşmeyen devamlı hastaneye de doktora başvurmanızı gerektiren bir yara olduğunu düşünsenize? Bu bir venöz ülser ya da venöz staz ülseri (yara) olabilir. Venöz ülserler genellikle altında yatan bir ven hastalığı veya toplardamar yetmezliğinin yani iç varis belirtisi olabilirler.
SEMPTOMLAR
- Ayak bileği ve etrafında şişlik
- Bacak ve baldırda ağrı veya kramplar
- Yorgun veya ağrılı ağır bir bacak
- Özellikle geceleri gelen huzursuzluk
- Kaşıntılı kuru sertleşmiş bir bacak cildi
- Çok uzun sürede iyileşen ve tekrarlayan veya hiç iyileşmeyen yaralar
- Ayağınızı yükselttiğinizde ya da yürüyüş sonrasında rahatlayan bir bacak
VENÖZ STAZ ÜLSERİ NEDİR?
Genellikle bacak ve bilek civarında açık iyileşmeyen bir yaradır. Dolaşım bozuklukları ve buna bağlı olarak kanın gölgelendiği bölgelerde ortaya çıkar. Bu göllenme aşağı yukarı ülserlerin %80' ninden sorumludur. Venöz ülserler, enfeksiyon ve cilt değişiklikleri gibi ciddi medikal problemlere sebebiyet verebilirler.
VENÖZ ÜLSER AŞAMALARI
Birinci aşamada kızarık ödemli bir cilt bölgesi vardır. Bu aşama genellikle hafif irritasyon, böcek sokması veya kaşıntı sonrası gibi semptomlarla karıştırıldığından atlanır.
İkinci aşamada etkilenmiş bölgeden hafif bir sıvı sızıntısı başlar. Daha çok bu aşamada fark edilir. Bu dönemde daha ciddi bir irritasyon, kızarıklık, kuru ve çatlak bir cilt bölgesinden bahsedilebilir.
Üçüncü aşamada etkilenmiş alandaki cilt dokusu ölmeye başlar. Bu ülser oluşumunun habercisidir. Yara başladığı döneme göre daha inflame ve muhtemelen daha derindir. Bu dönemde nadiren ülser iyileşmeye başlayabilir ancak genellikle tekrar açılacaktır.
Dördüncü aşamada artık yara ya da ülser belirgin ve görünürdür. Artık kendi kendine iyileşmeyecektir ve temizlik bu dönemde çok önem kazanacaktır. Doktorunuz size yara bakımı ve temiz tutulması konusunda bilgiler verecektir. Venöz ülserler büyük ihtimalle altta yatan hastalık tedavi edilmedikçe kendiliğinden iyileşmeyecek, iyileşse bile büyük olasılıkla tekrarlayacaktır.
Venöz ülserin gelişimi, oluşup oluşmayacağı bazı faktörlere bağlıdır. Bunlardan bir tanesi hayat kalitemiz ve dolaşımımızdır. Bir diğeriise sağlıklı aktif bir hayat sürdürmektir ancak iyileşmeyen venöz ülser her ihtimalde tedavi gerektirecektir. Unutmamamız gereken diğer bir başlık ise altta yatan toplardamar yetmezliğinin yani iç varislerinizin mutlaka tedavi edilmesi gerektiğidir.
VENÖZ ÜLSER SEBEPLERİ ve RİSK FAKTÖRLERİ
Venöz ülserin sebebi altta yatan bir hastalık olduğundan, toplardamar sağlığınızı geliştirmek bundan kurtulmanıza yardımcı olacağından potansiyel risk faktörlerini bilmekte yarar vardır. Bunlardan bazıları şu şekildedir:
- Genetik yatkınlık
- Sedanter bir hayat tarzı
- Sigara
- Obezite
- Yüksek tansiyon
- Diyabet
- Variköz venler
- Hamilelik
- Geçirilmiş derin ven trombozu
VENÖZ ÜLSER TEDAVİSİ
Hafif vakalar evde nispeten basit önlemlerle geçirilebilir. Bu önlemler:
- Yürüyüş
- Elevasyon yani ayakları yükseltmek
- Doktorunuzun önerdiği şekilde günde en az 2 kez yara bakımı. Uygun bandaj ve varis çorapları ile
- Antibiyotik tedavisi ile enfeksiyon kontrolü
şeklinde olabilir.
Ancak unutulmaması gereken çok önemli bir başlık altta yatan hastalık tam olarak tedavi edilmediği sürece venöz ülser riskimizin artarak devam ettiğidir. Bu sebepten dolayı ayrıntılı bir doppler ultrasonografi,muayene ve gerekli minimal invazif tedavi yöntemleri mutlaka ki uygulanmalıdır.